Η νέα διακυβέρνηση στα χέρια ιδιωτών-μελετητών

Η νέα διακυβέρνηση στα χέρια ιδιωτών-μελετητών

Αρ. Πρωτ. 5158/26.01.2010

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Με προκλητικό τρόπο η νέα Κυβέρνηση προχωρά σε ανάθεση μελετών νομοσχεδίων σε ιδιώτες έναντι υπέρογκων ποσών. Συγκεκριμένα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε πρόχειρο διαγωνισμό προκειμένου να αναδειχτεί ομάδα έργου, η οποία θα έχει στην αρμοδιότητά της τον σχεδιασμό του συστήματος επιλογής, διορισμών, μεταθέσεων και γενικότερα θέματα που αφορούν την εξέλιξη των εκπαιδευτικών, ακόμη και την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2009 και ολοκληρώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2010, δηλαδή σε διάστημα 10 μόλις ημερών και μάλιστα εν μέσω σχολικών διακοπών και αργιών.

Με άλλα λόγια, το Υπουργείο αναδεικνύει, μέσω πρόχειρου διαγωνισμού, μια πενταμελή ομάδα αποτελούμενη από ιδιώτες-μελετητές επί πληρωμή και συγκεκριμένα με αμοιβή 96.000 ευρώ (!), οι οποίοι θα καταθέσουν προτάσεις για νομοσχέδια που αφορούν διοικητικά θέματα του Υπουργείου. Με αυτό τον τρόπο η ίδια η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, απαξιώνει ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς και Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, και αναθέτει το τόσο σοβαρό ζήτημα της επεξεργασίας και μελέτης νομοσχεδίων σε μια ομάδα, η οποία δεν έχει την απαιτούμενη διδακτική και ερευνητική εμπειρία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Είναι στις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου η ακύρωση του εν λόγω διαγωνισμού;

- Προτίθεται η αρμόδια Υπουργός να συνεργαστεί με φορείς, που γνωρίζουν τα εκπαιδευτικά θέματα και μπορούν να καταθέσουν τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις;

Απάντηση Υπουργείου